ZOOted Slon africký zooted plast 17cm
ZOOted Slon africký zooted plast 17cm Slon africký je cicavec z radu chobotnatcov, ktorý dorastá výšky až 4 m. Slony sú pomerne prispôsobivé – dôležité je pre nich len dostatok potravy a vody v…
Specifikacia ZOOted Slon africký zooted plast 17cm
ZOOted Slon africký zooted plast 17cm
Slon africký je cicavec z radu chobotnatcov, ktorý dorastá výšky až 4 m. Slony sú pomerne prispôsobivé – dôležité je pre nich len dostatok potravy a vody v teritóriu. Slony môžeme nájsť v dažďových lesoch, na savanách a vystupujú až do horských oblastí do 5000 m n. m.
Ďalším výrazným znakom sú obrovské silne prekrvené ušné boltce na jeho veľkej hlave, pomocou ktorých stráca mnoho prebytočného tepla, a predchádza tak prehriatiu počas horúcich afrických dní. Medzi charakteristické znaky patria dva citlivé „prstíky“ na konci citlivého chobota, ktorý slúži na dýchanie, čuchanie, pitie, sprchovanie a podávanie potravy. Africké slony sú spoločenské zvieratá a držia sa pohromade vo vysoko organizovaných skupinách tvorených desiatimi až dvanástimi samicami a ich mláďatami.
Slony sú bylinožravé zvieratá. Ich jedálniček závisí priamo na tom, kde sa práve jedinec nachádza. Všetci ale musia denne skonzumovať až 225 kg potravy.
Takéto veľké množstvo potravy musí požívať 15 až 18 hodín denne. Z toho im zostanú len približne 4 hodiny denne na spánok. Potrava navyše nie je v tele dobre spracovávaná a zužitkuje sa len z 35–40 %, takže slon vyprodukuje denne až 180 kg trusu a 40–60 litrov moču.
Mládě sa väčšinou rodí jedno po 22-mesačnej gravidite. Na následky ľudského hyenizmu ročne ubúda asi 8 % slonov. Nielenže lovci zabíjajú dospelé, neraz rekordne staré a veľké slony, ale spolu s nimi umierajú aj ich osirelé mláďatá.V prírode sa slony dožívajú 65–70 rokov.